In Memoriam Prof. Dan Nicolae

 

Profesor și cercetător de prestigiu în domeniul Automaticii, Decan al Facultății de Electrotehnică

 

 

 

 

Comunitatea academică din domeniul automaticii comemorează pe profesorul și cercetătorul Dan NICOLAE, fost Decan al Facultății de Electrotehnică a Universității din Craiova.

Domnul profesor universitar doctor inginer Dan NICOLAE s-a născut pe 3 octombrie 1938, în comuna Vădastra, județul Olt, unde a și făcut studiile gimnaziale, pe care le-a absolvit cu rezultate foarte bune. Având în vedere situația economică și politică din acei ani, extrem de dificilă, și-a continuat studiile la Reșița, unde a absolvit școala profesională. După absolvirea acesteia, a lucrat în industrie, continuându-și, în același timp, studiile, absolvind liceul la cursurile serale. După liceu, a susținut examenul de admitere la Institutul Politehnic București și a fost admis la recent înființata Facultate de Automatică, pe care a absolvit-o în 1965.

A fost repartizat pe șantierul Termocentralei de la Ișalnița, care era în curs de construcție. În anul 1967 a fost trimis în delegație în Franța și în Italia, pentru a recepționa utilaje importate pentru această termocentrală. În anul 1969 s-a transferat la recent înființata Facultate de Electrotehnică din Craiova, pe post de asistent.

A fost admis la studiile doctorale, avându-l conducător științific pe regretatul profesor Constantin Belea, întemeietorul școlii de automatică la Universitatea din Craiova. Pe linie academică a devenit șef de lucrări, ulterior conferențiar și apoi profesor la Catedra de Automatică. A publicat articole în reviste de specialitate și în volumele conferințelor, precum și cărți de impact in domeniul său de activitate.

Spirit inovativ, a coordonat în cadrul facultății proiectarea, realizarea și omologarea seriei de Redresoare automate semicomandate în construcție navalizată, echipamente care s-au produs în serie la întreprinderea Electrotehnica București și care au echipat navele maritime exportate în Europa. De asemenea, a coordonat proiectarea, realizarea și omologarea stațiilor pentru încărcarea bateriilor de pe locomotivele produse la întreprinderea Electroputere Craiova. Aptitudinile manageriale au fost demonstrate și prin organizarea departamentelor de cercetare/proiectare, pregătire și lansare în producție la Facultatea de Electrotehnică. Printre echipamentele proiectate, brevetate și produse în cadrul atelierului de microproducție al facultății se numără: dispozitiv de pornire automată de la clește a convertizoarelor de sudură cu arc electric; dispozitiv electronic de protecție a motoarelor electrice trifazate; regulator de tensiune a generatoarelor de curent continuu pentru locomotive.

A ocupat funcțiile de prodecan (1981-1984) și de decan (1984-1989) al Facultății de Electrotehnică a Universității din Craiova. În timpul mandatelor sale a avut contribuții deosebite privind dotarea și reabilitarea infrastructurii de educație și cercetare a facultății. Din 1990 și până în 1994 a fost profesor universitar la ENSEM (Ecole Nationale Supérieure d’Electricité et de Mécanique) din Casablanca, Maroc, o prestigioasă instituție de învățământ superior.

În anul 1994 s-a reîntors în țară și, cu spiritul antreprenorial care l-a caracterizat dintotdeauna, s-a dedicat dezvoltării mai multor afaceri împreuna cu soția și cei doi fii: Paneli (patiserie ultramodernă, cu consilierea unor specialiști americani), TehnoProf (fabricare de utilaje pentru patiserii), OptiPro (clinică oftalmologică), ElectroSoft (producție de vitezografe pentru locomotive), Control Systems (fabricarea de dispozitive EFIS pentru avioanele militare YAR-99-Șoim), SoftExpert Mobility (dezvoltarea de soluții IT mobile).

Pe plan familial, a fost fericitul părinte a doi copii și bunic a cinci nepoți. Și-a petrecut ultima perioadă a vieții înconjurat de membrii familiei, fiind, conform spuselor sale, „nu fericit - ci, ultra-fericit!”.

S-a stins din viață pe 17 septembrie 2023, în somn, la Craiova. Colegii, colaboratorii și generațiile de studenți pe care i-a pregătit îi vor păstra o vie și pioasă amintire. Dumnezeu să îl odihnească!

Știri@UCV 26.10.2023